Mansell: Az F1 nem boldogulna a Ferrari nélkül


A Forma–1 nem engedheti, hogy bármelyik gyártó, de főleg a Ferrari távozzon a kategóriából 2020 után – jelentette ki az 1992-es világbajnok, Nigel Mansell, aki reméli, a búcsúzók helyett az érkezőkről szónak majd a hírek, és újra növekedésnek indul a mezőny létszáma.

A sportág vezetői és résztvevői 2018-ban tovább folytatják majd a tárgyalásokat a 2020 utáni motorformuláról és a költségek csökkentéséről, vagyis arról a két kulcsfontosságú témáról, ami nagyban befolyásolja majd az F1 jövőjét. Többek szerint „puskaporos” hangulatú egyeztetések várhatóak, a gyárak többségének ugyanis nem tetszik a választott irány.

A Ferrari ezt többször szóvá tette, kiemelve, ha a folytatásban sem lépnek a szabályokkal nekik tetsző útra, ők elhagyhatják a kategóriát. Bár nem ennyire hangosan, de a Mercedes és a Renault is jelezte, aggódik a tervezett motorszabályok miatt. Mondani sem kell, bármelyikük távozása komoly érvágás lenne a sportág számára, hiszen amellett, hogy a gyári csapat „árván maradna”, a partnerek erőforrás, és adott esetben technikai partner nélkül találnák magukat.

A vörösök korábbi klasszisa, Nigel Mansell a téma kapcsán elmondta, az F1-nek foggal-körömmel ragaszkodnia kell gyártóihoz, hiszen már most több autóra van szükség a rajtrácson. Amikor megkérdezték, mire menne a kategória a Ferrari nélkül, a brit világbajnok akkor is egyértelmű választ adott. „Egészen biztos, hogy nem boldogulnának. A Forma–1 igen komoly kihívásokkal szembesülne, ha hagyná, hogy bármelyik gyártó távozzon.”
Nem csak az F1-ben hajtanak világbajnoki címekért.
„Most csak 20 autó van a rajtrácson. Az F1 fénykorában 43 autó próbált helyet szerezni a 26 autós rajtrácson. A szurkolók ma világszerte azt hangoztatják, hogy 26 autóra van szükségünk. Új versenyzők kellenek és egy kis vérfrissítés. Új gyártók kellenek, akik már az elején egyenlő feltételekkel versenyeznek” – magyarázta.


Mansell – kinek bajnoki évében 30 autó alkotta a mezőnyt – reméli, az új többségi tulajdonos sikerrel jár, és valóban felkelti pár gyártó érdeklődését (a hírek szerint a Porsche és az Aston Martin gondolkodik a csatlakozáson). „Rengeteg jó versenyző akar eljutni az F1-ig. Új gyártókra van szükség, és 26 fős mezőnyre. Remélhetőleg a Liberty mindenkinek tetsző szabályokkal áll majd elő, és kiegyenlített mezőnyt kapunk versenyképes pilótákkal. Ott valami nincs rendben, ahol egy olyan hihetetlen csapat, mint a McLaren, és egy olyan elképesztő gyártó, mint a Honda nem tud egyről a kettőre jutni. Nem lehet ennyire nehéz” – zárta gondolatát.

Írta:M4Sport.hu
Üzemeltető: Blogger.