A Ferrari a nyári szünetig lefoglalta magának Ricciardót?


Tartja magát a boxutcai pletyka: Daniel Ricciardo előszerződést kötött a Ferrarival. A nyári szünetig a vörösök élveznek elsőbbséget az ausztrálnál a Red Bull-lal szemben?

Már Bahrein előtt híre ment, hogy Daniel Ricciardo nemcsak tárgyalt, előzetes megállapodást is kötött a Ferrarival. Az eleinte az olasz sajtóban terjedő pletykát azóta már egyes hiteles források is megalapozottnak vélik, így például a 
Motor Sport magazin és a Sky Sports szakértője, Mark Hughes.
A brit szerint Ricciardo jelenlegi csapata is tisztában van a háttéregyezséggel. „Azok szerint, akik a Red Bullnál e kérdésben illetékesek, biztos, hogy aláírt valamit valakivel, és az nem az ő csapatuk, de nem is a Mercedes. Ebből következik, hogy a Ferrarinak kell lennie” – írta Hughes a Motor Sport oldalán megjelent cikkében.

Mivel előzetes megállapodásról, amolyan szándéknyilatkozatról beszélünk, az aláírás önmagában még nem jelenti azt, hogy Ricciardo biztosan a Ferrari versenyzője lesz 2019-től, ám bizonyos kötelezettségeket így is vonhat maga után.

Az újságíró szerint a felek egy június 30-ai határidőben egyeztek meg, ami azt jelenti, hogy e határidőig Ricciardo elviekben nem tárgyalhat más csapattal. Vagyis a Scuderia szó szerint „lefoglalózta” őt. „Sokféle szerződésbeli lehetőség létezik, de erről azt beszélik, hogy a két fél megszabott egy határidőt, ami vélhetően június 30-a. Addig az időpontig egyik fél sem tárgyalhat hivatalos formában mással. Mivel a versenyző gyakorlatilag kivette magát a piacról erre az időre, a 2018 utáni szolgálataival kapcsolatos tárgyalások joga a csapat – ez esetben a Ferrari – tulajdonát képezi, amiért meg is fizetik őt” – találgatott Hughes a vélt előszerződésről.

Érdekesség, hogy a Red Bullról korábban azt beszélték, a májusi Monacói Nagydíjig adott határidőt Ricciardónak a döntése meghozatalára. Amennyiben viszont valóban létezik a ferraris előszerződés, és az tényleg június végéig szól, Ricciardo ha akarná, sem adhatna hivatalos választ jelenlegi csapatának az utcai versenyig.

Mindez más fénytörésbe helyezheti Christian Horner az Auto Motor und Sportnak adott interjúban tett legutóbbi megállapítását, melyben a csapatvezető már későbbi határidőt említ Ricciardo kapcsán. „Legkésőbb a nyári szünetig meg kéne születnie a döntésnek. Nem akarunk az örökkévalóságig várni, más jó lehetőségeink is vannak” – fogalmazott a brit szakember, megerősítve, hogy a legnyilvánvalóbb lépés a Renault-nak csak kölcsönbe adott Carlos Sainz visszahívása lenne Ricciardo távozása esetén. Hozzátette azonban: „Az elsődleges célunk, hogy továbbra is együtt dolgozzunk Daniellel.”

Ricciardo értékét csak növelte a Kínában aratott győzelme. Talán az sem véletlen, hogy miközben ő csak mosolygott, amikor kényelmes helyzetéről kérdezték, főnöke máris azt pedzegette, hogy a sanghaji futam a legjobb érv a maradása mellett, valamint a Ferrarihoz szerződése ellen. Horner szerint a vörösök versenyen alkalmazott stratégiája egyértelműen megmutatta, hogy Maranello csak második számú versenyzőként kezeli Kimi Räikkönent, s így az őt követő Ricciardóra sem várna ott jobb sors.

Az ausztrál már tavaly jelezte, soha nem lenne hajlandó olyan szerződést aláírni, amely a vízhordó szerepére kötelezné. Hughes ennek kapcsán megjegyezte, "biztos forrástól" tudja, hogy Vettel előző ferraris kontraktusa tartalmazott erre vonatkozó kikötést, így az a kérdés, a tavaly aláírt újba is bekerült-e ugyanez. „Voltak arra utaló jelek, hogy Vettel nem teljesen azt kapta az új szerződésétől tavaly, amit eredetileg kért. Például egy évre akart aláírni, de többéves megállapodást kapott. Annyi biztos, hogy Ricciardo semmi mással nem érné be, csakis az egyenlő státusszal.”

Hogy mennyi a valóság, és mennyi az elmélet a Ricciardo-Ferrari pletykák körül, azt egyelőre nehéz  megítélni. Az viszont biztos, hogy a 2014-es Red Bull-os közös évük izgalmat ígérne egy második házon belüli Vettel-Ricciardo csatára, mely egyúttal több, az eddigi egyetlen közös szezonjuk kapcsán hátramaradt kérdésre (Valóban jobb Ricciardo? Mekkora szerepe volt az ausztrál év végi győzelmében Vettel balszerencséjének és kedvetlenségének?) választ adhatna. És nem mellesleg új színt is vihetne az egyértelmű házon belüli szereposztáshoz a Fernando Alonso 2010-es érkezése óta ragaszkodó Scuderián belül folyó küzdelembe.
 Írta:M4sport.hu

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.