Májusig véglegesíthetik a motorszabályokat

Hamarosan kiderülhet, milyen irányt vesz a Forma–1 az új, 2021-ben életbe lépő motorszabályokkal, a Liberty Media ugyanis május végéig döntést vár, és ezt már az istállókkal is közölte – árulta el a Ferrari csapatvezetője, Maurizio Arrivabene.


A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a Liberty tavaly októberben állt elő javaslataival, hivatalos döntés azonban mg nem született az új motorszabályokról, hiszen a gyártók részéről több alkalommal is ellenállásba ütköztek. Bahreinben aztán ismét előálltak egy tervezettel, és mivel az idő egyre csak fogy, a vezetőség szeretné véglegesíteni a terveket.


A téma a Kínai Nagydíj pénteki (a csapatvezetők számára kiírt) sajtótájékoztatóján is szóba került, melyen a Ferrari először reagált hivatalos formában a múlt héten ismertetett tervekre. A vörösök csapatfőnöke ezen az eseményen a Liberty által szabott határidőről is beszélt.


„Ha nem tévedek, a Liberty május végéig adott határidőt” – kezdte az olasz szakember. „Remélem, hogy ezt a határidőt tiszteletben fogják tartani. Bizonyos értelemben ez korai, bizonyos értelemben pedig távoli. És itt most a technikai szempontokra gondolok. A motorokkal kapcsolatban a Mercedesszel, a Renault-val és a Hondával közösen küldtünk egy levelet, melyben elmagyarázzuk a saját pozíciónkat. Teljesen egyértelmű a helyzet” – magyarázta.

A Honda partnereként dolgozó Toro Rosso csapatvezetője, Franz Tost szintén kiemelte, fontos lenne, ha hamar megerősítenék az új szabályokat. „Szerintem májusban/júniusban véglegesíteni kellene őket. Ellenkező esetben nem hiszem, hogy érkeznének új gyártók az F1-be, hiszen nem marad elég idejük. 2021 szinte holnap van, és ezt a Liberty is tudja. A többit majd meglátjuk” – nyilatkozta az osztrák, aki azt is elmondta, ők támogatják a vezetőség terveit. „Minden egyes pontot támogatunk, és reméljük, a Liberty be is vezeti őket.”

Arrivabene a sajtótájékoztatón elmondta, a Ferrari továbbra is elemzi a Liberty költségplafonnal kapcsolatos terveit (ezt 150 millió dollárban határoznák meg), hiszen továbbra sem biztosak abban, hogy ez megvalósítható-e. „Olvassuk az átfogó dokumentumokat, melyekről szó van. A jövőben látni fogjuk, hogy mindez megvalósítható-e, vagy sem” – mondta.


Végül kiemelte, a Liberty által javasolt módosításokat (legyen szó a motorokkal, az aerodinamikai szabályokkal, vagy a költségcsökkentéssel kapcsolatos felvetésekkel) egy nagy összefüggő csomagként kell kezelni. „Minden elem fontos, és valamilyen szinten kapcsolódnak is egymáshoz, szóval remélem, hogy hamarosan sikerül megállapodnunk a különböző témákkal kapcsolatban. A véleményünket ismertetni fogjuk, amint befejeztük a mélyebb elemzést. Vagy mosolyt látnak majd az arcunkon, vagy nem” – zárta gondolatát.


Írta:M4sport.hu

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.