Panasz helyett védi a Ferrarit az „elnyomott” Räikkönen


A Ferrari kínai stratégiáját látva már az egész szakma elkönyvelte, Kimi Räikkönen segítőként használják a Scuderiánál. Bakuban most a „Jégember” is állást foglalt a témában.

Nico Rosberg, Martin Brundle, Mika Häkkinen, Christian Horner, Pat Symonds, no meg a sajtó – csak egy rövid lista arról, hányan állapították meg a Sanghaj óta eltelt másfél hét alatt ugyanazt: a Ferrari már év elején beállt Sebastian Vettel mögé a bajnoki csatában, és a német segédjeként használja az egyébként eddig Vettel szintjén teljesítő Kimi Räikkönent. Ezt a Kínai Nagydíjon alkalmazott stratégiából szűrték le, melynek során a finnt saját versenyét tekintve túl sokáig tartották kint az első szett gumiján, hogy esélyt kínálhassanak csapattársának Valtteri Bottas megelőzésére.

„Ha a Ferrari egy kicsit másképp taktikázik, Räikkönennek már lenne futamgyőzelme idén” – állapította meg a kétszeres világbajnok Häkkinen. „Én úgy érzem, hogy az egyéni bajnokság sokkal fontosabb nekik, ezért már meghozták a döntésüket” – jelentette ki Symonds, aki szerint a Ferrarit még az sem zavarja, ha Räikkönen elszúrt taktikáival sok konstruktőri pontot bukik el útközben.

A 2007-es bajnok Sanghajban nem igazán beszélt stratégiájáról, csak egy-egy elejtett félmondata árulkodott arról, hogy talán nem volt teljesen elégedett vele. Bakuban viszont már nemcsak erről, hanem a leminősítésének kész elméletéről is faggathatták őt – ám a panasz most is elmaradt.„A szabályok egyértelműek. Sokan csak nézik a versenyt, és mondják, amit gondolnak, de mi tudjuk, hogy mik a szabályok, mert azok nagyon világosak és egyértelműek. A taktika annak függvénye, ki milyen helyre kvalifikálja magát, és ki van elöl kettőnk közül. Ez ennyire egyszerű” – felelte, amikor előnyös és hátrányos taktikákról kérdezték. „Amennyire én tudom, ez minden eddigi csapatomnál így működött. Sajnos sok ember próbál sztorit csinálni ebből, túlbonyolítani olyan dolgokat, amik valójában nem igazán nagy dolgok. Csapatként mindig a legjobb eredményre törekszünk.”

„A verseny után mindig könnyű megmondani, mit kellett volna csinálni, de sajnos nekünk nincs olyan eszközünk, amivel a verseny végén visszamehetnénk a futam közepére, hogy másképp csináljunk dolgokat.”

A kérdést, nem érzi-e úgy, hogy csapata nem bánik vele fair módon, Räikkönen a jól bevált közhelyeivel próbálta kikerülni. „Mindig a legjobb eredményre törekszem, ez a célom, és a verseny után mindig könnyű megmondani, mit kellett volna másképpen csinálni. Még amikor nyersz, is vannak olyan dolgok, amiket jobban is csinálhattál volna, ez egy véget nem érő történet a Forma–1-ben, és ez teszi azt érdekessé. Engem csak az érdekel, hogy a legjobb eredményt érjem el” – hangzottak a minden hétvégén elsütött szavak.

Annyit viszont legalább elismert, nem volt tökéletes a taktikája. „A verseny alatt nekik minden adat a rendelkezésükre áll a legjobb döntéshez. Nem is tudom, az biztos, hogy a kerékcsere után nem voltam túl jó pozícióban, de a biztonsági autó végül segített, és a végeredmény így is rendben volt. A harmadik hely jó, még ha ennél jobb eredményre is vágyom – én is és a csapat is. De lehetett volna sokkal rosszabb is” – védte meg a Ferrarit.


Más kérdés, hogy az a kárpótlást jelentő dobogó nem a csapaton és a taktikán, hanem a vakszerencsén múlt.

Räikkönenre lojalitására aligha lehet panasza a maranellói vezetőségnek. És eddig a teljesítményére sem lehet, hiszen a három hétvége nagy részében gyorsabb volt Sebastian Vettelnél, és még ha az utóbbi két alkalommal ki is kapott tőle az időmérőn, három 2. rajthelye és a csupán pár százados lemaradása így is magáért beszél.

Ő viszont úgy véli, a javulás nem annak köszönhető, hogy ő maga fejlődött az előző évekhez képest. „Általában elégedett voltam azzal, ahogyan vezettem. Nem igazán változtattam, csak az eredmények lettek jobbak. Még így sem ideálisak, hiszen már volt egy kiesésem, ami pech, de ettől eltekintve minden oké” – vont mérleget Baku előtt.

Írta:M4sport.hu

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.