Räikkönen áldozati bárány volt, mégis pezsgőt bonthatott

Sebastian Vettel megsegítésére próbálták használni Kimi Räikkönent, ám a vörösök összjátéka most nem működött. A „Jégember” végül éppen taktikája elrontásából profitált.

Csak összejött az idei második dobogó Kimi Räikkönennek, pedig egy ideig úgy nézett, ki éppen a Ferrari neki választott taktikája fosztja meg annak lehetőségétől. A finn a rajt után a harmadik helyen haladt, amikor a Mercedes a bahreini esetből tanulva most nem hagyta veszni az elévágási kísérlet lehetőségét, és mindkét vörös autó előtt a boxba hívta Valtteri Bottast. A finn lépésére Sebastian Vettel a következő körben reagált, ám mivel mögé került, a Scuderiának nem sok választása maradt, a pályán tartotta Räikkönent.

A kerékcserék után meglévő 8 másodperces előnye pár kör alatt felére csökkent, elhasználódó lágy abroncsain egyre gyengébb köröket teljesített, ám a Ferrari annak ellenére is további 7 körig kint tartotta 2007 bajnokát, hogy ezzel biztossá vált, a szervizelése után egészen Daniel Ricciardo mögé, a 6. helyre fog visszacsúszni.

A miértre a kiállását megelőző kör adta meg a választ. Többen is fölvetették a verseny után: Räikkönen csak arra kellett a Ferrarinak, hogy miután Bottas utoléri, tartsa föl, hátha ezzel esélyt nyit a támadásra Vettel előtt. „A verseny ezen pontján az volt az érzésem, hogy A Ferrari csak azért tartja őt kint, hogy Vettel a harmadik helyen lehetőséget kapjon Bottas megelőzésére. Valtteri ekkor Ferrari-szendvicsben volt” – mondta Martin Brundle, a Sky Sports szakértője.Nico Rosberg – aki már Bahreinben hasonló játékot vélt fölfedezni a Ferrarinál – úgy vélte, az olaszok egyértelműen leosztották az első és második számú versenyző szerepét „Nagyon is úgy festett. De ilyesmit szoktak csinálni. Michael Schumacher idejében is mindig így ment ez, és most is kitartanak mellette. A Ferrari tönkretette Kimi esélyeit, hogy segítsen Vettelen” – állapította meg 2016 bajnoka.

Ironikus, hogy a Ferrarit éppen két versenyzője rajt utáni kakaskodása tette stratégiai szempontból ismét sebezhetővé, s kényszerítette rá erre a taktikára. Räikkönen jól kapta el a rajtot, ám Vettel erőteljesen jobbra szorította őt a célegyenesben, és mivel a belső íven kellett fékeznie az első kanyarra, Bottas kívülről meg tudta előzni őt. „Jól sikerült a rajtom, de sajnos kicsit blokkoltak, és megelőztek az első kanyarban. Gondom volt a többiek követésével az elején. Amikor magam voltam, nem volt rossz, de a verseny nem indult jól, és utána hosszú ideig maradtam kint” – mondta a futam után a harmadik helyezett.

A végső csavart aztán a biztonsági autó hozta meg Räikkönen versenyében, amely 4 körrel a kiállása után nyerő taktikává tette az eredetileg elrontott taktikáját. Ő ugyan Bottashoz és Vettelhez hasonlóan  szintén nem állt már ki, de jóval frissebb gumijával vissza tudott zárkózni a top 3-ba, sőt, a hajrában még Bottas legyőzésére is volt esélye.  „Némi szerencsével jött a biztonsági autó. Jó volt a tempóm a közepes gumin, de a végén a lágyra lett volna szükségem ahhoz, hogy igazán támadni tudjak. Amikor közelebb értem Valtterihez, hiába voltam sokkal gyorsabb nála, nagyon nehéz volt követni. Ehhez jobb gumikra lett volna szükség” – indokolta az előzés elmaradását.„Második számú” taktika ide, „feláldozhatóság” oda, Räikkönen összességében jó formában van idén, és bahreini kiesésétől eltekintve eddig az eredményeket is hozni tudja.

Hogy milyen lesz a folytatás csapata számára, és hol állnak most az erőviszonyok terén, az viszont számára is rejtély. „Nehéz megmondani, mert a mai eredmény azon múlt, kinek voltak jobbak a gumijai. Ez is része a játéknak, és itt nagy különbséget jelentett. És a biztonsági autó is. A puszta tempót nehéz lenne megítélni. De futamról futamra változik a helyzet, és senki sem tudja, mi várható. Apróságok dönthetnek a végén.”


Írta:M4sport.hu

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.