Räikkönen elnyomása a Ferrari konstruktőri címébe kerülhet?


A Ferrari már az első versenyeken egyértelmű jelét adta annak, hogy Kimi Räikkönen csak segítője Sebastian Vettelnek – véli Pat Symonds. Úgy érzi, a vörösök a csapatbajnoki címet is hajlandóak feláldozni az egyéni sikerért.

A Kínai Nagydíjon volt egy elég egyértelmű üzenete Kimi Räikkönen stratégiájának. A finn első etapját addig nyújtotta a csapat, amíg a lágy abroncsain már annyival lassabb volt a többieknél, hogy esélye sem volt a kiállás után maga mögött tartani a három élcsapat öt másik versenyzőjét. A boxfal mégis célravezetőnek érezte elnyújtani az etapját, mögötte ugyanis már közeledett a korábban kereket cserélő Valtteri Bottas és Sebastian Vettel, és Räikkönen így megpróbálhatott segíteni csapattársának.
 A versenyt követően több szakértő is megjegyezte, e taktikából egyértelműen kiderült, hogy 2007 bajnoka csak másodhegedűs a Ferrarinál Vettel oldalán, az olasz La Gazzetta dello Sport című lap pedig még éles kritikát is megfogalmazott a Scuderiával szemben, amiért hajlandóak így tönkretenni az egyébként évek óta a legjobb formáját mutató „Jégember” versenyeit.

A manapság Ross Brawn F1-igazgató munkacsoportjában dolgozó Pat Symonds számára is egyértelmű, hogy a Ferrarinál kezdettől fogva le vannak osztva a lapok házon belül, és szerinte így aligha lesz megnyerhető a konstruktőri bajnokság. „Dönteniük kell arról, hogyan viszonyuljanak a versenyekhez. Szerintem nem volt túl szerencsés, ahogyan Räikkönent Kínában használták, hogy csak azért tartották kint olyan sokáig, hogy lassítson le másokat. És az igazat megvallva ez nem is igazán vált be. Amikor az ellenfelek utolérték őt, a gumija már elfogyott, így könnyedén meg tudták őt előzni. Tehát ez nem volt valami nagyszerű stratégiai döntés” – állapította meg.

„Szerintem így nem lehet konstruktőri címet nyerni. Ők nyilvánvalóan úgy érzik, hogy a versenyzők bajnoksága sokkal fontosabb, és úgy döntöttek, arra fognak rámenni.”
Ez persze nem feltétlenül rossz taktika, korábban Symonds csapatai, a Benetton és a Renault is alkalmazta, és összesen 4 egyéni cím lett az eredménye Michael Schumacherrel és Fernando Alonsóval.

Miközben az első három verseny után a Ferrari 1 pontos hátránnyal a második a Mercedes mögött a gyártók tabelláján, egyéniben Vettel 9 pontos előnyben van Lewis Hamiltonnal szemben.
 Írta:M4sport.hu

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.