Végre állást foglalt a Ferrari elnöke – „Ez nem fenyegetés”


Hiába faggatták csütörtökön Maurizio Arrivabenét, hogy mondja el, mi a Ferrari véleménye a Liberty Media 2021-es terveiről, ő főnökére hárította a feladatot. Sergio Marchionne most állást foglalt.



Mivel Maurizio Arrivabene is résztvevője volt a csapatfőnökök kínai csütörtöki sajtótájékoztatójának, a Liberty bahreini tervismertetése óta most először az újságíróknak is lehetőségük nyílt megkérdezni egy Ferrari-vezetőt arról, mi is a véleménye a tervezett költségvetési sapkáról, az új pénzelosztási rendszerről, motortervekről. A Scuderia csapatfőnöke azonban nem mutatkozott túl beszédesnek, szinte minden kérdést hárított, és egyértelművé tette: „Nem nehéz véleményt mondani, de egyszerűen nem akarok, mert ez az elnököm hatásköre.”


Nos, végre Sergio Marchionne is megszólalt, ám túl nagy meglepetéssel nem szolgált. „Ha bármilyen javaslat is eltorzítja az F1-et, a Ferrari ki fog vonulni” – jelentette ki a francia hírügynökségnek. „Dolgozunk a Liberty Mediával, hogy találjunk elfogadható megoldást. Tíz napja a Liberty bemutatott egy javaslatot, hamarosan megismerjük a részleteket, és a Ferrari érdekének legjobban megfelelő módon választunk.”


Az olasz hozzátette: „Kereshetünk alternatív megoldásokat. Ez nem fenyegetés, de nem jelenti azt, hogy feltétlenül befejezzük a vásárolgatást.”


Ami az „alternatív megoldásokat” illeti, Marchionne szerint a Ferrarit „korlátolt mértékben” például érdekli a Forma–E.



A Ferrari korábban a motorszabályok kapcsán a túlzó egységesítés és az MGU-H betiltása ellen szólalt föl – utóbbi továbbra is a Liberty tervei között szerepel. A legutóbbi megbeszélésen szóba kerülő javaslatok közül eközben a pénzelosztás és a költségsapka érintheti legérzékenyebben a vörösöket.


Bár az F1 tulajdonosa 2021-től is extra bónuszpénzt kínált nekik, annak 40 milliós összege csak töredéke a most kapott több mint 100 millió dolláros "jutalomnak", amit múltja és korábbi sikerei jogcímén kap.  A kiszivárgott tervek alapján a Ferrari a Liberty új pénzelosztási szisztémájában a jelenlegihez képest további közel 80 millió dollártól esne el, azaz a csapatok közül a legnagyobb kiesést könyvelné el. A javasolt 150 millió dolláros költésplafon pedig szintén töredéke a jelenlegi, 400 millió dollárra becsült éves büdzséjének.
 Írta:M4sport

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.