Egyedül Vettel kap továbbfejlesztett Ferrari-motort Kanadában?

Új erőforrásokat kapott a Ferraritól a Haas és a Sauber Monacóban, így egyre inkább úgy fest, hogy kizárólag Sebastian Vettel autójába kerül bele az új fejlesztésű motor Kanadában.

Az FIA csütörtökön erősítette meg, hogy a Sauber és a Haas két-két versenyzője egyformán megkapta idei második V6-os motorját, turbófeltöltőjét és MGU-H-ját. Mindhárom egységből három példány használata engedélyezett a szezonban, tehát Marcus Ericsson, Charles Leclerc, Romain Grosjean és Kevin Magnussen már csak egy alkalommal kaphat büntetés nélkül új motort.


Bár a csere a szezon hatodik hétvégéjén még korainak tűnik, Günther Steiner szerint alapos indokuk volt rá: a motorpályaként is ismert Montreal előtt szerették volna bejáratni az új egységeket. Mint mondta, a csere távolról sem jelenti azt, hogy büntetéssel kalkulálnának a folytatásban, az eddig használt két példányukat be tudják úgy osztani, hogy a majdani harmadikkal  eljussanak a szezon végéig.


„Ez csak a megszokott körforgás, előre így terveztük. Ezen a hétvégén az új motort fogjuk használni az összes napon, Kanadában az első és a második szabadedzést az első motorral teljesítjük, és csak szombattól használják a másikat. A rendszerben lévő motorokkal ki fogjuk húzni az év végéig” – nyilatkozta az olasz.E lépés ugyanakkor a fejlesztési ütemtervükre igenis hatással van. A Ferrari a többi gyártóhoz hasonlóan Kanadában tervezi bevetni idei második számú, továbbfejlesztett motorját. Mivel két partnercsapatuk most cserélt, ők jó ideig még a régi verzióval fognak versenyezni. Kimi Räikkönen eközben várhatóan azért nem fogja még megkapni az új fejlesztést, mert Barcelonában egy szabadedzésen fellépő hiba miatt már egyszer cserélni kellett nála. Mindez azt jelenti, hogy jó eséllyel egyedül Sebastian Vettel viszi pályára a várakozás szerint nagyobb teljesítményre képes hajtóegységet.


Hogy a többiek mikor követik példáját, egyelőre nem tudni, ám annyi biztos, hogy ha a Ferrari tervez még egy fejlesztési lépcsőfokot a motorjával, az utolsót ők vagy nem használják, vagy csak büntetés fejében használhatják.


Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.