Hibája és váltócseréje után is humoránál volt Vettel

Nem sokon múlt, hogy alaposabban összetörje Sebastian Vettel a pályán amúgy leggyorsabbnak bizonyuló Ferrariját. Humorral kommentálta bakiját, és reméli, gördülékenyebb lesz a folytatás.

Korábbi szokásával ellentétben Sebastian Vettel és a Ferrari egyre gyakrabban zárja a pénteki szabadedzéseket az eredményjelző élén. Így volt ez Monzában is, ahol párosuk 3 és 7 tizedmásodperccel múlta felül Lewis Hamiltont és Valtteri Bottast a délutáni egyetlen száraz pályás szabadedzésen. A két csapat között kiélezett küzdelem zajlott az időmérős szimulációk alatt, és egyelőre azt is nehéz lenne eldönteni, melyiküknél az előny megtankolt autóval.
Vettel napját széppé teszi a leggyorsabb köre, ám a péntekje korántsem volt zavartalan. Délelőtt az eső mellett egy váltóprobléma is hátráltatta: csapatának ki kellett cserélnie az egységet a tréning idején, ami miatt akkor csak 4 kört teljesített. „Még ki kell deríteni a hiba pontos okát” – nyilatkozta Mattia Binotto technikai igazgató. „Cserélnünk kellett a váltót, de mivel csak egy tesztváltó volt, nem a versenyen használatos, ezért nem jár büntetés. Később még fogjuk használni, hogy kiderítsük, mi történt pontosan.”


A másik nem várt esemény Vettel délutáni kicsúszása volt. Miután megfutotta a nap legjobb idejét, a német még próbált javítani legjobbján. Lila első szektora nem is mutatott rosszul az eredményjelzőn, ám a kör végén a Ferrari hátulja kitört a Parabolicában, és a gumifalba koccant, megtörve a hátsó szárny véglapját. Az ellenőrzés és javítás bő 20 percébe telt a csapatnak. „Nos, próbálkoztam, és kiderült, hogy nem megy. Ezt jó tudni” – kommentálta mosolyogva hibáját Vettel. „Kavicsok kerültek a pilótafülkémbe. Azt gondoltam, sikerül elkerülni a koccanást, de végül csak egészen kicsi volt, amiben a baloldali szárnyvéglap törött el kicsit. Ezt cserélnünk kellett, de az autó rendben volt.”


Humorosan még megjegyezte, nagy mázlija volt, hogy ez a hiba nem jelentette az edzése végét. „Legalább kijutottam a homokozóból… Gyerekként ez mindig nehezemre esett, de most nem akartam túl sok időt ott tölteni, szóval örültem, hogy folytatni tudtam.”


Az autókat és versenyzőket a pálya széléről megfigyelő Martin Brundle nem csodálja, hogy Vettelnél be-becsúsznak hibák péntekenként. Szerinte ez is a német felkészülésének velejárója. „Sebastian az utolsó milliméterekig kihasználja ilyenkor a pályát, ezt látom minden pénteken. Most szerencséje volt, hogy nem sérült meg jobban az autó. Az viszont jó, hogy az edzéseken keresi a határokat, mert szombat délutánra és vasárnapra készül fel ezzel.”

Vettel Marcus Ericsson hajmeresztő bukása után tudja, sokkal rosszabbul is járhatott volna. A svéd DRS-hiba miatt ripityára törte a Saubert. „Nem tudom, mi történt, csak annyit tudok, amit mindenki látott. Ha ilyesmi történik, az nagyon gyorsan történik, onnantól már csak utas vagy. Amikor pedig ő ráeszmélt, már túl késő volt. Szerencse, hogy semmi baja nem esett, és saját lábán hagyta el a helyszínt” – kommentálta a svéd esetét.
Ami a Ferrarit illeti, Vettel egyelőre nem lehet biztos abban, mire képes autója versenykörülmények között. A hosszú etapja csonka lett, kevés kört teljesített a szuperlágy gumin, a lágyon pedig csak Kimi Räikkönen tesztelt. Mindez az esős első edzéssel és az ottani váltóhibával együtt nem éppen ideális felkészülés a folytatásra. „Délelőtt vesztettünk némi időt, de összességében rendben voltunk” – összegzett a bajnoki második helyezett. „A teljesítményünkről csak holnap tudunk meg biztosat, de egyelőre nem egyértelmű, milyen lesz az idő.”


„Ha délelőtt vizes a pálya, délután meg száraz, akkor arra vagyunk kényszerítve, hogy az egész programunkat egyetlen edzésbe sűrítsük. A kicsúszásomig ez egész jól is ment. Jó a Mercedes előtt állni, de sokat még nem ér. Az autó egyensúlyán lehet még javítani, nem tökéletes. És gyorsulnunk is kell, ha elöl akarunk maradni.”


A relatív teljesítményüket az egy körön csapattársától 0,270 másodperccel elmaradó Kimi Räikkönen sem kívánta értékelni, a saját hosszú etapjaival viszont elégedettnek tűnt. „Az enyém rendben volt. Nem tudom, hogy a többiek mit csináltak, és nem is mentünk sokat száraz pályán, de ez egy átlagos péntek volt. A helyzet mindenkinek adott, és már annak is örülhetünk, hogy egyáltalán volt egy száraz edzésünk.”


A finn megjegyezte: „Ezzel az autóval nyerhetünk.” Vettel ennek kapcsán mosolyogva tette hozzá: „Ő akkor többet tud, mint én, de nem akarok ellenkezni vele. Az autónk működik, de este dolgozunk még rajta, mert lehet még jobb is holnapra.”

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.