Räikkönen tudta, hogy benne van a pole

Nem tartja meglepetésnek Kimi Räikkönen az idei első pole pozícióját, és úgy véli, szabadon megküzdhet csapattársával a futamgyőzelemért is.


Több mint egy évet kellett várnia erre Kimi Räikkönennek. Tavalyi monacói sikere után először vezette ő az első rajtkockába a Ferrarit, ráadásul éppen Monzában, a csapat hazai pályáján. A vörösöknek 2010 óta ez az első pole-juk ott, 2000 óta pedig az első első rajtsoruk.

Räikkönen a maga szokásos visszafogottságával ünnepelt. „Még csak a munka felét végeztem el, a verseny holnap lesz” – sütötte el egyik kedvenc közhelyét. A helyszínnek viszont tudott örülni. „Nincs jobb hely egy pole pozícióhoz, mint Monza, a tifosi otthona” – állapította meg.


Räikkönent megkérdezték, mennyire kellett neki ez a siker a több elszúrt lehetőség után. „Ha jól tudom, volt már tizenhét hasonló alkalom. Ez egy különleges hely, az biztos, a hazai közönség előtt szereztem meg a pole-t. De ez nem más, mint a többi. Szép nap a mai, de remélem, hogy a holnapi is az lesz.”

„Nem érzek nagy elégtételt, hiszen nem ez az első pole-om. Ha az első lenne, természetesen más lenne az érzés. Folyamatosan próbálkoztam, de ez nem olyan könnyű, mint amilyennek a tévén keresztül tűnik. A mai nap, de az egész hétvége simán ment eddig, és bár a körülmények változtak kicsit, végig közel voltam. A szabadedzés után már tudtuk, hogy három autó lesz esélyes, és végül én jöttem ki belőle győztesen. Boldog vagyok, de nem igazán változtat ez semmin. A fő feladat holnap vár ránk.”
Sebastian Vettel rádióüzenetéből az derült ki, nem feltétlenül volt elégedett azzal, hogy helyette a csapattársa profitált inkább a szélárnyékozásból. Az utolsó körnél Räikkönen a német mögött haladt. A finn szerint ennek a jelentősége nem volt olyan nagy. Rámutatott, a nagy tumultusban tulajdonképpen mindannyian élvezték a szélárnyék előnyeit. „Nyilván ment a játszadozás, hogy ki menjen ki elsőként, ki kapjon szélárnyékot és hasonlók, de végül kialakult egy vonat, és ez elég volt” – hangsúlyozta.

Szerinte döntőnek inkább az bizonyult a maga oldaláról, hogy az utolsó körén tudta a legjobban összerakni az egyik kanyart. „A második sikán egész nap trükkös volt. Aztán az utolsó körömön egészen jól sikerült. Az autó jól működött, a körülmények kicsit zűrösek voltak, de szerintem nem változtattunk sokat a kocsin az első menet után. Minden egész simán ment eddig, remélem, hogy holnap is így lesz.”


A leintés után többször is elmondta: igazán a vasárnap fog számítani. A kérdés az, lesz-e lehetősége nyerni annak ismeretében, hogy a bajnoki címre hajtó Vettelnek jobban kellenek a pontok. Ő viszont nem aggódik. „Versenyezhetünk egymással, de nyilván óvatosnak kell lennünk. Nem hinném, hogy bármi változna. Senki sem akar butaságot csinálni, és megkockáztatni a balesetet” – tekintett előre.

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.