Räikkönennek mégis mennie kell a Ferraritól?

Mit sem ér a jó eredmény? Boxutcai pletykák szerint Kimi Räikkönen ferraris pályafutása végéhez közelít, miután Charles Leclerc menedzsmentje egy korábbi egyezség alapján kiharcolhatja a monacói előléptetését.

Hiába várta mindenki, nem tett bejelentést Monza előtt a Ferrari a jövő évi versenyzőpárosáról. A helyszínre látogató ügyvezető igazgató, Louis Camilleri pénteken azt nyilatkozta, még nem döntötték el, ki legyen Sebastian Vettel csapattársa 2019-ben, ám a paddockban az a hír járja, hogy versenyzőcserére kerül sor.


A helyzet kusza. Amíg Sergio Marchionne volt az elnök, mindenki biztosra vette, hogy az olaszok tehetségüket, Charles Leclerc-t ültetik a finn helyére, mivel az olasz úgy érezte, megéri kockázatot vállalni, emellett hasznos lehet nyomás alá helyezni Sebastian Vettelt. Aztán Marchionne elhunyt, helyére a Räikkönennel baráti viszonyt ápoló emberek (Camilleri és John Elkann) kerültek, és ezek után fordulatról kezdtek beszélni: az új vezetőség úgysem fog zavart kelteni a jó formában lévő csapatnál, inkább Räikkönenre és az állandóságra szavaz.


A szándékuk talán valóban ez is, ám ahogy arról az Auto Motor und Sport beszámolt, ennek ellenére ajtót mutathatnak Räikkönennek – félig-meddig kényszerből. Leclerc menedzsere, Nicolas Todt tudniillik nem akart belenyugodni versenyzője félretolásába, és egy, még júliusban, Sergio Marchionnéval kötött egyezségre hivatkozva ragaszkodik a monacói alkalmazásához. A jogi helyzet (valamint a Marchionne iránti tisztelet) kényszerítheti Camilleriéket, hogy szembemenjenek szándékukkal, emellett azt beszélik, Todt édesapja, a korábban a Ferrari csapatfőnökeként, ma az FIA elnökeként dolgozó Jean Todt befolyását is igyekszik bevetni, akivel a Scuderia nem akarna ujjat húzni.A helyszíni tudósítók szerint nagyon is van alapja e feltevésnek, mindez Räikkönen pole-ja kapcsán érzett visszafogott örömét, de a jövője kapcsán csütörtöki adott közönyös válaszait is magyarázná. Szombaton a Sky Sports szakkommentátora, Martin Brundle is kijelentette, biztosra veszi, hogy mégis Leclerc lesz Vettel csapattársa jövőre.


A kérdés, mikorra szándékozik időzíteni a bejelentést a Ferrari. Räikkönen hosszabbításának bejelentéséhez ideális kulissza lett volna Monza: a tifosi szereti a finnt – főleg a pole-ja után. Ha viszont valóban a leváltását készítik elő, a hazai pálya máris a legrosszabb helyszín ennek hivatalossá tételéhez – főleg a pole-ja után. Emellett azt is számításba kell venniük, hogy ha ajtót mutatnak 2007 bajnokának, az bajnokesélyes versenyzőjüknél, a finn maradását pártoló Sebastian Vettelnél sem feltétlenül venné ki jól magát, és a lendületben lévő csapat moráljára is lehet negatív hatással. Az idei siker márpedig mindennél fontosabb most a vörösök számára.Kőbe vésve persze még nincs semmi, ám ha Räikkönen mégis távozni kényszerül Maranellóból, nem marad előtte sok lehetőség. A Sauber bizonyára tárt karokkal várná, kérdés, belemenne-e egy ilyen, visszalépést jelentő váltásba. Emellett a McLaren is opció lehet előtte, marketingértéke és tapasztalata vonzóvá teheti őt Zak Brown szemében, ám Woking egyelőre négy személy szerepel, és egyikük sem finn…


Amennyiben Räikkönen mégis maradna, Leclerc csapatváltására akkor is jó esély lenne. Úgy hírlik, ez esetben a Saubertől a Haashoz is kerülhet, Romain Grosjean helyére. Erre az ülésre ugyanakkor sok más pályázó is van. Ők Räikkönennel együtt most kíváncsian várhatják a Ferrari következő lépését.

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.