Vettel, Räikkönen: Miféle dominancia? Miféle nyomás?

A Ferrari versenyzői nem dőlnek be annak, hogy ódákat zeng fölényükről a Mercedes. Sebastian Vettel szerint messze még a dominanciájuk, hazai futamukon viszont sem ő, sem Kimi Räikkönen nem érzi az extra terhet.

Nem esett jól a Mercedesnek a Ferraritól Spában elszenvedett vereség. Csapatuk megállapította, a vörös autók előttük járnak, és ha komolyan gondolják a címvédéseket, muszáj lesz gyorsan összeszedniük magukat. Lewis Hamilton blöffnek érezte a nyári szünetet megelőző két győzelmét, s mint mondta, már azokat is inkább a szerencsének és összeszedettségüknek köszönhette, mintsem a valós erejüknek. Emellett a Ferrari rejtélyes gyorsulásán is csodálkozott, amellyel Spában Sebastian Vettel könnyedén hagyta őt faképnél az egyenesekben.


Ami az utóbbi megjegyzését illeti, Vettel úgy érzi, a sajtó is igyekszik felfújni az ellenfél gyanakvását. „Szerintem már a legutóbbi sajtótájékoztatón is elmondta, hogy bár trükköket említett, nem szeretné, ha ezt rosszul értelmezzék. Talán ezt tettétek, nem tudom… Az autó szabályosságának megállapítása az FIA feladata, és a hétvége során számos ellenőrzésen kell részt vennünk, hogy ezt bizonyítsuk. Amíg tehát tőlük nem hallunk semmit ezen a téren, minden rendben van. Ez az ő feladatuk, a miénk meg az, hogy menjünk tovább, és megőrizzük a lendületünket” – igyekezett csitítani a kedélyeket.


A Mercedesé volt a dominancia, nem ez


Azt azért nem tagadja, jól esik neki, hogy hirtelen a Mercedes is őket kezdte el favoritként emlegetni. „Mindenekelőtt örülök annak, hogy ilyen pozícióba helyeztek minket. Az emberek talán már nem emlékeznek arra, hogy az előző években a Mercedes teljes mértékben dominált, főleg az erőforrások terén. Jó érzés, hogy most minket helyeznek ebbe a pozícióba, mert ez azt mutatja, hogy szerintük már nem ők a legerősebbek. Jó érzés egy szinten lenni velük, versenyezni ellenük, de szerintem ettől még nem vehetünk biztosra semmit. Attól pedig nagyon messze vagyunk, ahol ők álltak az elmúlt években. Keményen dolgoztunk azért, hogy idáig jussunk, és továbbra is keményen fogunk dolgozni, hogy ilyen jó pozícióba kerüljünk.”
„Szerintem nem volt az annyira domináns a legutóbbi versenyünk, mint gondolják. Valóban jól ment, és jó látni azt is, hogy fejlesztjük az autónkat, amin voltak ott újítások, valamint jött az új motor is. Monza több tekintetben hasonlít Spához, de a pályákat a kanyarok teszik, nem az egyenesek, és ilyen téren van eltérés. A múltban voltak itt dobogós helyezéseink, jó versenyeink, de most többre vágyunk a dobogónál. Meglátjuk, holnap hogyan lendülünk ritmusba.”
Maurizio Arrivabene csapatfőnök a Mercedes nyilatkozatait látva azt tanácsolta csapatának, hogy próbálják növelni a nyomást a németeken, mert nincsenek hozzászokva e helyzethez. Az esetleges nyugtalanságuk a Scuderia versenyzőit azonban hidegen hagyja. „Nem igazán érdekel, mit éreznek most. A saját dolgunkkal foglalkozunk, próbálunk javítani” – szögezte le Kimi Räikkönen.


Vettel sem biztos benne, milyen most a hangulat a másik garázsban. „A Mercedes kapcsán én semmit sem érzek, csak azt tudom, mi van a Ferrarinál. Szeretnénk élvezni ezt a hétvégét, arról pedig fogalmam sincs, milyen hangulatban vannak ők. Az első helyekért küzdünk, az elmúlt évek bizonyították, hogy a Mercedes a legjobb, tehát mi a legjobbak ellenfelei vagyunk. Le akarjuk győzni őket, és ehhez jobbnak kell lennünk náluk. Csak ezzel szabad foglalkoznunk, nem azzal, milyen állapotban vannak most. Erről kérdezzék őket” – javasolta.


Otthon lenni nem teher


Ami a vörösöket illeti, nyomás éppen rajtuk is lehet. Egyfelől hazai pályán versenyeznek, ahol mindenki győzelmet vár tőlük, másfelől azzal, hogy az övéket tartják a legjobb autónak, rajtuk a legnagyobb a felelősség is. „Nem igazán érzem, hogy lenne ilyen nyomás” – cáfolt rá erre Vettel. „Mi ismerjük a legjobban az autónkat. Sok emberünk van, aki pontosan megmondja, mennyire jó a többiekéhez képest, a pálya melyik részein jó, az év melyik szakaszában, szóval tudjuk, mi történik nálunk. Tisztában vagyunk vele, hogy jó autónk van, amely eddig nagyjából mindegyik pályán jól működött. Jó a csomagunk, de ettől még nem pihenünk, célt is kell érnünk, és ezen dolgozunk. Jó érzés úgy autóba ülni minden hétvégén, hogy tudod, a dobogós helyekért és a győzelmekért szállhatsz harcba vele. A többi részét pedig jobb nem szabad túlgondolni” – mondta a hazai teherről.

Räikkönen szerint favoritként is túlzás emlegetni őket. „Nem gondolnám, hogy nagyobb lenne a nyomás. Azt mi, a csapat gyakoroljuk saját magunkra. Ez normális nyomás, ez a célunk. Azt sem gondolnám, hogy a mi csomagunk a legjobb. Egyik héten talán, a másikon már nem. Annyira szoros a küzdelem, hogy nagyon kicsi különbségek döntenek arról, melyik versenyen ki a jobb. Ha pedig nem raksz össze mindent, nem nyerhetsz. Pályánként változik a helyzet, a végeredményt pedig apróságok befolyásolják.”


Végre Ferrarival is nyerne Monzában Vettel


Vettel korábban nyert már Monzában, pályafutása első győzelmét is ott aratta 2008-ban, a Ferrarival viszont még nem örvendeztette meg sikerrel a szurkolókat. A hétvégi elsőség a bajnoki küzdelemben is extra lendületet adhatna nekik, ám Vettel nem elsősorban emiatt vágyik az első helyre. „Minél több a győzelmed, annál több a pontod, ehhez nem kell zseninek lenni. Az itteni viszont számunkra egy másik történet, ez a verseny teljesen elkülönül az év többi versenyétől a különlegessége miatt. Sok csapattag családja és barátai vannak itt ilyenkor, Olaszországban, a Ferrari hazájában vagyunk, és nemcsak mi, a Ferrari versenyzői, hanem mindenki érzi, hogy itt valami különleges történik. Emiatt is volt jó látni a tegnapi milánói eseményt, amelyen annyira izgatottak voltak az emberek. Az autóba ülve ugyanazt a megelégedést keressük, mint a múlt hétvégén. Remélem, most is jól teljesít az autónk.”
A monzai siker érzése kapcsán hozzátette: „Sok múlik azon, milyen színű az autód, és milyen motort használsz. Az első győzelmem sok szempontból felemelő volt. Akkoriban nem is realizálódott bennem, hogy egy olasz csapattal versenyeztem, és Ferrari-motort használtam. Emiatt a tömeg akkoriban elégedett volt. Én akkor azt gondoltam, csak azért örülnek, amiért, én, hogy egy jó verseny volt. Aztán három évvel később újra nyerni tudtam egy másik színben, és egyáltalán nem voltak boldogok… Nem is értettem, mi történik, hiszen semmi rosszat nem csináltam, épp ellenkezőleg. Monza viszont Olaszország szíve, a tifosi elképesztő volt a legutóbbi itteni dobogón alkalmával, amit a megfelelő színben értem el.  Nagyon szeretnék tehát Ferrarival is nyerni itt.”


Ahogy Räikkönen is, aki bár 2006-ban a pole-ból rajtolt az olasz pályán, és több alkalommal is volt lehetősége rá, eddig egyszer sem tudott diadalmaskodni ott. „Nem ment túl jól itt az évek alatt, de ettől még mindig élveztem a pályát, ami nagyszerű, nagy múlttal is bír, és közel is van az otthonomhoz. Volt pár jó eredményem itt, a Ferrarival is álltam már egy-kétszer a dobogón. Jobbra vágytam, de az is jó élmény volt” – tekintett vissza eddigi eredménysorára.


Mint mondta, a monzai verseny számára csak egy a sorban, a hétvégét az ő szempontjukból nem a feladat, csak a hangulat teszi különlegesebbé. „A versenyzésen semmit sem változtat, viszont ez a hazai versenyünk, ezért nagyobb buzdítást kapunk. A munkánk ugyanaz, mint mindegyik versenyen, csak éppen most otthon vagyunk. Reméljük, jó eredménnyel tudjuk megörvendeztetni a tifosit” – bizakodott a pályafutása 100. dobogójára és az új ferraris szerződésére váró finn.Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.