Szentségtörés volt átfesteni a Ferrarit a volt elnök szerint

Luca di Montezemolo nem örül, hogy megbolygatták a hagyományos színvilágot.A másfél hete tartott bemutatója óta beszédtéma a 2019-es F1-es Ferrari új festése. Az F1 hivatalos csatornáján a múlt heti tesztközvetítések alkalmával nem telt el nap, amelyen legalább egyszer ne vitáztak volna a kommentátorok és szakértők arról, hogy ténylegesen van-e egy narancssárgás beütése az SF90-nek, valamint hogy jónak vagy rossznak számít-e az olasz csapat átalakított külseje.
A korábban az F1-ben is megfordult, ma már a brit Sky Sportsot erősítő Karun Chandhok nehezen tudott napirendre térni a megújulás fölött: „A Ferrarinak skarlátvörösnek kell lennie” – hangoztatta folyamatosan.

Véleményével nincs egyedül, még a Ferrari volt elnöke, Luca di Montezemolo is kritizálta a Scuderia választását.  „A Ferrari-vörös véleményen szerint szent. Ez egy olyan védjegy, amit az egész világban felismernek, ezért nekem nem tetszik az új festés” – jelentette ki a Tuttosportnak. „Ez olyan, mintha egy zászló színét változtatnák meg.”

Mattia Binotto, az istálló új csapatfőnöke elárulta, gyakorlati oka volt annak, hogy az új Ferrari matt maradt, és nem került rá a csillogást – és ezzel más színárnyalatot is – biztosító utolsó réteg: ezzel is spóroltak némi súlyt. Bár szakértők szerint ez akár 1 kilogrammos megtakarítást is jelenthet (korábban a Red Bull is ezért váltott matt festésre), Montezemolo ezt nem tartja elfogadható magyarázatnak. „Nem igazán tudom, mi volt az oka, de a súlyspórolásról szóló sztorit én nem veszem be” – jelentette ki a 71 esztendős olasz.Bár a Ferrarinak valóban van egy rá jellemző vörös színe, túlzás lenne azt állítani, hogy most először tértek le a megszokott útról. Még Montezemolo idején is variáltak az árnyalatokkal, 2000-ben már használtak egy szintén a korábbinál narancssárgásabb beütést kapó külsőt, 2007-ben és 2008-ban a sötétebb árnyalattal játszottak, és még krómhatásúan csillogó fényezést is láthattunk tőlük.

Egyesek szerint az alapító, Enzo Ferrari aligha nézné boldogan az idei megújulást, ám az is tény, hogy éppen a „Commendatore” jegyzi a szállóigévé vált mondást: „Az az autó szép, amelyik nyer.”

Innen nézve az idei Ferrarit még a fanyalgók szemében is megszépítheti az idő. Montezemolo reméli is, hogy így lesz. „Ha ez elvezet a rég várt sikerhez, én is félre fogom tenni a szín miatti bánatomat” – ígérte a korábbi elnök.

Írta:M4Sport.hu

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.