Vettel: Ez volt az eddigi legjobb első napom az F1-ben!

Jó hangulatban állt a média képviselői elé Sebastian Vettel az elsőségét hozó első tesztnapja végén. Elmondása szerint sosem sikerült még ilyen jól az első munkanapja az F1-ben.Minden téren kimagaslott a mezőnyből Sebastian Vettel a barcelonai nyitónapon. Egymaga összesen 169 kört teljesített a 66 körös Spanyol Nagydíjnak otthont adó pályán, ráadásul mindenkinél gyorsabbnak is bizonyult. A délelőtti negyedik órában futotta a leggyorsabb körét, melyet a többieknek csak a nap végén sikerült kicsit megközelíteniük. Vettel a sárga jelölésű C3-as keveréken volt a leggyorsabb, a mögötte másodikként záró Carlos Sainz az eggyel puhább C4-est használta 0,4 másodperccel gyengébb körén. Mindenki más 1 másodperc körüli vagy fölötti idővel követte a ferrarist, aki egy csapásra ugyanilyen közelségbe került tavalyi egész téli legjobb köréhez.
Problémamentes napja után (azért reggel volt egy megpördülése) Vettel fárasztó programja ellenére felvillanyozottan ült a sajtó képviselői elé. „Ennél jobb napról nem is álmodhattunk volna. Hihetetlen volt” – állapította meg. „Az autó nagyon jól működött, nem hátráltatott minket semmilyen probléma. Pont úgy teljesítettük a programunkat, ahogyan szerettük volna, és még kicsit talán többet is hoztunk ki belőle.”
Vettelre már a vasárnapi filmes napon is jó benyomást tett a hétfőn a kanyarokban nagyon stabilnak tűnő SF90-es modell. „Már a tegnapi első benyomásom is jó volt, és nagyon jók, erősek voltunk ma is. Az autó a jelek szerint működik, jól éreztem magam benne. Még kicsit rozsdás vagyok, mert nem vezettem már hónapok óta, de egyre jobb lesz, és ma elég sok kört teljesítettem, szóval jól fogok aludni. Nagyon boldog vagyok, az autó pontosan azt csinálja, amit szeretnék. Pillanatnyilag nagyon elégedett vagyok vele.”


Az összkép persze még sokat változhat a folytatásban. A Mercedes érezhetően nem adott még bele mindent, miközben a Red Bullnak eleve mélyebbről kell indítania a téli motorváltása és a Hondával való ismerkedés miatt. Vettel viszont nem is a hozzájuk viszonyított teljesítményük miatt annyira elégedett, inkább csak mert önmagukhoz képest is előreléptek. „Még nagyon az elején járunk, az első napnak pár hét múlva már semmi jelentősége nem lesz. De most mégis jár az elismerés mindenkinek a gyárban, mert jól reagáltak az új szabályokra, és ma egy közel tökéletes autót küldtek a pályára. A sok kör, az, ahogyan a csapat az autón dolgozott, máris jobb, mint ahol tavaly álltunk. Kisebb dolgok még voltak, de semmi drámai, szóval nagyon-nagyon felkészültek voltunk.”


„Nem volt semmilyen elvárásom a nap előtt, és magamnak is akartam időt adni arra, hogy újra belejöjjek. De nem tartott sokáig. A legjobb időm a csapat érdeme.”


Vettelt a 2019-es előzéskönnyítő szabályváltozásokról is kérdezték. Szerinte az autók szebbek nem lettek az új szárnyaktól, ám hatásukat egyelőre nem igazán érzi. „Az új első szárnyak elég rondák. Nekem túl szélesnek tűnnek. Volt már ilyen. Az autó többi része szép. Vezetni mindenképpen jobb érzés, mint nézni. Nem érzek nagy különbséget 2018-hoz képest, de nehéz az összevetés, mert tavaly nagyon hideg volt, és az autó is más lett. A 2019-es Ferrari azt csinálja, amit szeretnék, minden visszajelzése rendben van. A határon elkezd csúszkálni elöl és hátul is, de még jobban ki fogjuk ismerni.”

Máris vannak, akik a bajnokságot kezdték emlegetni. A Ferrari bő 10 éve vár már a következő címére, az előző két év csalódását Vettel is feledtetné, és vannak, akik Michael Schumacher szintén öt éven át tartó próbálkozását emlegetve úgy vélik, talán 2019 lehet Vettel éve a maranellóiakkal. „A bajnokság? Még csak egy tesztnap van mögöttünk” – hívta fel a figyelmet a négyszeres bajnok. „Őszintén szólva én nem is éreztem ezt öt évnek. A jobb évek még hátravannak, de folyamatos a fejlődés a csapatnál, évről évre egyre jobban összeszokunk. Remélem, hogy idén élvezni fogjuk a szezont, sok versenyt fogunk nyerni, és szeretnénk beleszólni a bajnoki cím sorsába. Ha közben annyira fogjuk élvezni, mint a mai napot, és annyi mosolygós arcot fogok látni, az jót ígér a jövőre nézve.”
Ez utóbbi Mattia Binotto a múlt heti nyilatkozata miatt is érdekes megjegyzés volt a részéről. A csapatfőnök szintén arról beszélt, hogy a Ferrarinak 2019-ben újra meg kell tanulnia élvezni az F1-es szereplést.


A csapat élén történt személycsere Vettel szerint nem fog drámai változást jelenteni. „Már egy bejáratott csapatunk van. Mattia Binotto csapatfőnökként nagy kihívás előtt áll, de a csapata ugyanaz maradt. Mindannyian mosolyogva jöttünk dolgozni, a hangulat a gyárban is jó, és a mai legjobb köridőnktől csak még szélesebb lett a mosolyunk.”


„Ha visszanézek tíz évet, az az első nap más volt. Korábban mentél egy kört, majd megnézted, hol füstölt. Ma minden simán ment, és vég nélkül vezethettem. Mindannyian elégedettek lehetünk a mai nappal, mert különleges volt. Az autó csak ment és ment. Ez volt a legjobb debütálás, amit eddig a Forma–1-ben megéltem. De ez nem jelent semmit, csak jó érzés” – összegzett Vettel.

Írta:M4Sport.hu

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.