„A helyzettől függ”, Leclerc újra engedelmes lesz-e a Ferrarival


Engedelmesség, feltételekkel. Miközben Charles Leclerc „bizonyos esetekben” továbbra is hajlandó alávetni magát csapatutasításoknak, Sebastian Vettel szerint az egész ügyet felfújják.

Győzelme még nincs a Ferrarinak 2019-ben, így jobb híján főleg a csapatutasításaikkal foglalkozik a paddock. Van mivel, hiszen mindhárom idei versenyen adtak ki parancsot Charles Leclerc-nek arra, hogy tartsa magát Sebastian Vettel mögött, vagy engedje el őt. Utóbbira két hete, a Kínai Nagydíj elején került sor, és akkor először a monacói a csapatrádión keresztül nyíltan kifejezte nemtetszését csapata felé.

Később aztán lenyugodott, és elfogadta a Scuderia észérveit, az ugyanakkor lázban tartja az F1-et, a történtek után milyen lesz a folytatás a két versenyző között.

Leclerc Bakuban előrebocsátotta, továbbra is engedelmes lesz a Ferrarival, ha a szükség úgy hozza, ám leszögezte, minden a helyzettől fog függeni. „A Forma–1-ben mindig lesznek csapatutasítások. A szituációtól függ. Bizonyos helyzetekben engedelmeskedni fogok” – fogalmazott, feltételeivel egyértelművé téve, hogy önkéntes megadásra mostantól aligha számíthatunk tőle.

Mattia Binotto már a szezonkezdés előtt próbálta egyértelműsíteni a játékszabályokat, ám Leclerc Kína után beszélt a csapatfőnökkel. „Kérdeztem őt, és gyanítom, a válasz még most is ugyanaz. Őt kérdezzék erről, ne engem! Ő hozza meg a döntést a boxfalon. Végül is nekik ott sokkal több adat áll a rendelkezésükre, mint nekem az autóban. Meglátjuk, mit hoz a jövő.”


Ismét hangsúlyozta, a legutóbbi döntést a csapat oldaláról megérti, ahogyan azt is, miért lehetnek kiváltságai Vettelnek. „Frusztráló, amikor az autóban ülve közlik veled, hogy el kell engedned a másik versenyzőt. Ez mindenkit bosszant, aki valaha ilyen helyzetben vezetett autót. Másrészről meg is értem őket. Seb már ötödik éve van ennél a csapatnál, nyert négy bajnoki címet. Én még csak a második évemet kezdtem az F1-ben, van még mit bizonyítanom. Csakis rajtam áll. A lehető legjobban kell teljesítenem, hogy bizonyítsam a csapatnak, mire vagyok képes. Úgy érzem, úgy kell folytatnom, ahogy eddig, próbálok továbbfejlődni, és remélhetőleg hamarosan változni fog a helyzet.”


Vettel természetesnek véli Leclerc frusztrációját


A csapatutasítással kapcsolatos kérdéseket Sebastian Vettel sem kerülhette el a Ferrari csütörtöki sajtóbeszélgetésén, és helyzetéből adódóan továbbra is védekező állásponton volt. Mindenekelőtt rámutatott, a Scuderia a csapat érdekeit nézte elsőként. „Próbáljuk a maximális pontszámot elérni, ez élvezi az elsőbbséget. Szerintem normális, ha mindent megpróbálsz a jó teljesítmény érdekében, és mindenki ugyanarra a lapra tartozik. Megértem, hogy az emberek miért beszélnek a döntésekről ennyit, de képtelenség megmondani most, hogy hónapok múlva hogy állunk. Csak az idő döntheti el.”


„Meglátjuk, de az biztos, hogy a csapat igyekszik a maximális pontszámot elérni, és én úgy éreztem Kínában az első etapon, hogy gyorsabb tudnék lenni. Sajnos nem tudtuk elkapni a Mercedest, egyikünk sem, és kettős győzelmet arattak. Ez volt a cél, erre törekedtünk, és biztosra veszem, hogy ha így dolgozunk tovább, sikerülni is fog” – mondta a négyszeres világbajnok.

A kínai helycsere kapcsán kiemelte, a Ferrari engedélyt adott nekik a szabad versenyzésre a futam elején, és csak azt követően érezte szükségét a közbelépésnek, hogy érzékelte, a két Mercedes kezdi leszakítani magáról őket. „Akkor úgy nézett ki, én lehetnék gyorsabb is, de nem hinném részletekbe kéne bocsátkoznom, mert most már nem Kínában, hanem Bakuban vagyunk, erre a versenyre kell összpontosítanunk. Kívülről nézve és utólag mindig könnyebb, mint amikor a verseny közepén vagy. A verseny után már az egész paddock felülhet a boxfalra, de alatta nem látom, hogy olyan bátrak lennének, hogy meghozzanak ilyen döntéseket.”


Vettel elismeri, nagy mostanság a felhajtás körülöttük a történtek miatt, ám a csapaton belül nem igazán érzik ezt. „Befelé nem annyira zavaros. Tudjuk, hogy előrébb kell jutnunk. A versenyek alakulását nehéz előre látni. Inkább odakint van zavar, amit befolyásolni senki sem tud. A legfontosabb, hogy ez a zavar ne törjön be, és én úgy érzem, hogy eddig ilyesmi nálunk nem történt. Ezért egészen nyugodt vagyok.”


Hogy Leclerc két hete a verseny alatt nem volt az, azt pedig természetesnek tartja. „Charles ugyanolyan szenvedélyes, mint én. Mindenki nyerni akar, a legjobb eredményre tör. Bizonyos rádiós megnyilvánulások emiatt sugallhatnak türelmetlenséget vagy forrófejűséget, de ne felejtsük el, hogy nem otthon ülünk a fotelben egy itallal a kezünkben. Háromszázzal megyünk egy versenyautóval – ilyenkor nem lehet teljes nyugalomban beszélgetni a rádión, mert akkor az emberek azt kérdeznék: mi van veled, már minden mindegy neked? Fel vagyunk tüzelve, és emiatt a rádiózás is néha tüzesebb. Az érzelmek részét képezik a sportnak, és ez így is van rendjén” – véli a Kínában első idei dobogós helyezését szerző német.


A mai napon Szujó Zoltán mellett nézhettem meg az azerbajdzsáni első szabadedzés felvezetését, mely hatalmas élmény volt számomra. Az M4 Sport kommentátora megmutatta, hogy hogyan készül egy adás, és elmagyarázta, hogy miként áll össze a közvetítés, és hogy mit kell tennem, hogy én is olyan kommentátorrá válhassak, mint ő. 

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.