Megváltozott a Ferrari retorikája Vettel jövője kapcsán

Hangnemet váltott Mattia Binotto a Sebastian Vettel jövőjével kapcsolatos megszólalásaiban: kezd nyomást gyakorolni a jövőjéről még nem határozó négyszeres világbajnokra.


A barcelonai téli tesztek alkalmával Mattia Binottót és Sebastian Vettelt együtt volt alkalma a közös folytatásról faggatni a médiának. Az F1 új talkshow-t idéző sajtótájékoztatóján ültették őket egymás mellé a kanapén, és mindketten arról beszéltek, hogy egymás elsődleges választását jelentik, vagyis a legnagyobb esélyt a szerződéshosszabbításnak adták.

A vörösök csapatfőnöke ezen beszélgetésen azt is előrebocsátotta, hogy egy hangulatos beszélgetésre fognak sort keríteni Vettellel, nem egy kemény tárgyalásra: egy vacsora mellett, egy pohár bor fölött fogják megbeszélni, ki mit vár és remél a jövőtől, milyen feltételeik vannak.

Hogy mi hangzott el az első borozgatásuk alkalmával, az nem derült ki, ám e kedélyességhez képest Binotto az F1 hivatalos oldalának már más hangnemben nyilatkozott a négyszeres világbajnok szerződéses helyzetéről, és nemcsak arra tett utalást, hogy mielőbbi döntést várna a némettől, de azt is megjegyezte, Vettel csak akkor érezheti biztonságban magát, ha a pályán az általuk elvárt szintet hozza.

„Megkezdtük az egyeztetést az új szerződésről. Fontos, hogy mielőbb rendezzük ezt. Nem fogjuk a szezon végére hagyni. Neki és nekünk is fontos, hogy a lehető leghamarabb tisztán lássunk. A tárgyalások zajlanak, és remélhetőleg hamar lezárjuk őket” – fogalmazott a maranellóiak vezetője, hozzátéve: „Sebastian nagyon jó formában van, összeszedett. Tudja, hogy jól kell teljesítenie. Ez most kulcsfontosságú pillanat a pályafutásában, hiszen amit év elején nyújt, az fontos lesz a hosszabbítása szempontjából. Az ő kezében van a sorsa. Szerintem nagyon motivált.”
Binotto ezzel arra is célzott, hogy Vettelnek föl kell vennie a kesztyűt az őt első közös évükben megtréfáló Charles Leclerc-rel szemben. Szerinte erre képes is lesz. „Az előző év fontos volt számára. Charles teljesítménye meglepte őt, de most már nem fogja. Tudja, hogy mi jelenti a mércét, tudja, mit kell tennie. Nagyon alaposan felkészült a télen. Az előző évet annak megértésével töltötte, hogy mi siklott félre, és mindent megtett, hogy idén jobban menjen neki.”

Abban, hogy Vettel jobban szerepeljen 2020-ban, annak is kulcsszerepe lesz, hogy a tavalyihoz képest a stílusához jobban illő autót biztosít-e számára a Ferrari. Binotto szerint így lesz. Ugyanakkor azt is megjegyezte, egy jó versenyzőnek egy kevésbé tökéletes masinából is ki kell hoznia a maximumot. „Igen, úgy vélem, ez jobban illik hozzá, legalábbis a barcelonai első jelek erre utalnak. A nagy versenyzők egyik meghatározó sajátossága, hogy képesek alkalmazkodni az autójukhoz, és ki tudják hozni belőlük a legtöbbet. Nekünk az a feladatunk, hogy segítsük őket ennek elérésében, és mi ezt mindkét versenyzőnk esetében meg is tesszük.”

 Nem számít nehézségekre Vettel és Leclerc között

A két Ferrari-versenyző házon belüli párharcba megkerülhetetlen téma Binotto számára. 2019-ben voltak komolyabbnak tűnő nézeteltérések Vettel és Leclerc között, és 2020-ban joggal számíthatunk arra, hogy újabbak is lesznek. Binotto azonban nem aggódik túlzottan. „Ami tavaly történt, az mindkettőjük szempontjából fontos volt. Megbeszéltük ezt, és egyértelmű számukra, hogy mit várok tőlük. A csapat érdeke az első, valamint a konstruktőri bajnokság. Szabadon versenyezhetnek, de ez nem jelenti azt, hogy már nem fogunk alkalmazni csapatutasításokat, ha a csapat érdeke úgy kívánja. De ha a csapatnak jól megy, abból a versenyzők is profitálnak” – bocsátotta előre.


A helyzet szerinte két szempontból is más lesz, mint 2019-ben. Az egyik, hogy idén Leclerc már nem versenyezhet teher nélkül, mint tavaly. „Charles nagyon jól felkészült a tél folyamán, és máris bizonyította ezt a teszteken, ahogyan Sebastian is. Charles tudja, hogy a második élcsapatnál töltött évében több buktató vár rá. De ő egy gyorsan tanuló fiú, ezért biztos vagyok benne, hogy képes lesz kezelni a nyomást.”

A másik változást az fogja jelenteni, hogy második közös idényükben már Vettel és Leclerc is tudni fogja, pontosan mit várhat a másiktól. „Két okos fickóról van szó, akik egyre jobban megismerik egymást. Ami tavaly történt – és nemcsak Brazíliában, hanem Oroszországban is, amikor próbáltuk irányítani őket –, mind lehetőséget jelentettek a megbeszélésre, a tisztán látásra, valamint egymás alaposabb megismerésére. Szerintem ezek után jobban bízunk egymásban csapatként, ők versenyzőkként, és ez segítségünkre lesz 2020-ban” – bizakodott a svájci szakember.


Írta:M4Sport.hu

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.