Leclerc erőn fölül – némi hazai hátszéllel

 Charles Leclerc az erőn fölüli ötödik hellyel örvendeztette meg az ünneplő Ferrarit. Kicsit lejtett neki a hazai pálya – de fog-e lejteni vasárnap is?

Talán mutatósabb eredménnyel is lehetne ünnepelni a szebb napokat is látott Ferrari 1000. Forma–1-es versenyét, ám idei mércével mérve, és különösen a spái és monzai rémálom után kimondott siker a Scuderia számára az Toszkán Nagydíj időmérő edzésén elért 5. hely Charles Leclerc-től. A monacói ezen a hétvégén is mindent kihoz a Sebastian Vettelt csak szenvedésre kárhoztató SF1000-es autóból, ám a kvalifikáció Q3-as szakasza még a maximálisnál is jobb eredményt hozott számára.

A csak a Mercedesektől és a Red Bulloktól elmaradó Leclerc-nek kicsit lejtett a hazai pálya. Mugellóról már pénteken kiderült, büntet minden hibát, és a Q3 hajrájában pontosan ezt tette Esteban Oconnal. A piruettező renault-s miatt lendült a sárga zászló, így akik mögötte kezdték a gyorskörüket, már nem tudtak javítani. Leclerc előtte volt, és feljebb is lépett az eredményjelzőn, s mivel válaszra már nem volt lehetősége a többieknek, le is győzte a nála gyorsabbnak tűnő Racing Pointokat.

„Rendben, erről nem tudtam” – mondta Leclerc arról, hogy Ocon sokak javítását meghiúsította. Elmondása szerint a jó helyezés viszont nem csak ezen múlt, remekül összerakta a mindent eldöntő körét. „Nagyon boldog vagyok! A körömmel is. Mindent összeraktam. Az ötödik hely pedig minden várakozásunkat túlszárnyalta.”

Az kiderült, hogy a mugellói pálya jobban fekszik a Ferrarinak, mint az előző két hétvége helyszíne. Leclerc remeklésének kulcsát az autó egyensúlyának megtalálása jelentette. „Monza és Spa az egész csapatnak rendkívüli szenvedést hozott. Olyan kis leszorítóerővel nagyon nehezen tudtam vezetni az autót, és az egyensúlyt is nehéz volt beállítani. Itt viszont sikerült helyretenni az egyensúlyt, és nagyon jónak éreztem az autót.”


„Az összteljesítmény hiányzik ahhoz, hogy az élen lévőkkel is küzdjünk, de az autó egyensúlya jó volt, magabiztossá tett, és azon a körön a legjobbamat tudtam nyújtani. Viszont nem volt egyszerű. A Q3-as első kört régi gumikon teljesítettem, aztán újra váltottam, ami trükkös volt. De összejött” – mondta elégedetten.

Leclerc nem érzi úgy, hogy a Ferrari júniusban megejtett mugellói filmes napja bármiféle előnyt jelentett volna számukra szombaton. „Az első szabadedzésen segített, ott nagyon versenyképesek is voltunk. Viszont a Forma–1-es versenyzők vagyunk, mind hamar felgyorsulunk, szóval később már nem hiszem, hogy előnyt jelentett volna.”

Mivel vérmes reményei idén nem lehetnek a vörös csapatnak, egy ötödik hely alighanem megfelelő ünnep lenne számukra vasárnap az ezrediken. Kérdés, a most némi szerencse segítségével megszerzett pozíciót képesek lesznek-e megtartani. „Ha a pénteki hosszú etapokat nézzük, elég sok autó volt gyorsabb nálunk. Nehéz lesz őket magam mögött tartani, de ez a feladatom az autóban, és mindent el fogok követni” – ismerte el, hogy a versenytempójuk nem a legjobb.


Ezen a ponton viszont talán ismét besegíthet kicsit a hazai pálya. Miközben most a hibák büntetésével adott némi hátszelet Leclerc-nek, vasárnap egy másik sajátosságával játszhat a kezére: a várakozás szerint nem lesz egyszerű előzni ezen a ringen, mivel a tempós kanyarokban nagyon nehéz követni a másikat, és a gumik is könnyen túlhevülnek a turbulenciában.

Vajon összejöhet így egy újabb erőn fölüli eredmény? „Legalább megvan a pozíciónk, így rajtunk áll, hogy meg tudjuk-e tartani. Nem lesz könnyű, de megpróbálom. Mindent beleadok. Fogalmam sincs, meddig maradok ott, de próbálkozom” – ígérte Leclerc.

Írta:M4sport.hu

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.